fbpx
+36704584611 hello@babyforyou.hu
A pajzsmirigyünk mérete alapján egy kis szervünknek mondható, azonban óriási erővel bír a testünk működésében, hiszen a pajzsmirigy hormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák.
 
Elősegítik:
? a sejtek oxigén felvételét,
? a bevitt táplálékok fő összetevőinek (fehérje, zsír, szénhidrát) sejtszintű hasznosítását,
? ezáltal a metabolizmusunkat, valamint a sejtjeink energiafelhasználását, így a sejtjeink erőműveinek, a mitokondriumoknak az állapotát.
 
A pajzsmirigyünk egészsége fontos tehát valamennyi sejtünk fejlődéséhez, ezáltal a sejtminőséghez, ami az egyik alapja a várandósság létrejöttének, valamint a megfogant baba fejlődésének is. Számos természetes megoldás létezik a pajzsmirigy támogatására, amelyeket a várandósság tervezésekor érdemes bevetni.
 
MIT TEHETSZ A PAJZSMIRIGYED EGÉSZSÉGÉÉRT?
***************************************************************
☝️ Rendszeres időközönként kivizsgáltatod, laborleletekkel, ultrahanggal, endokrinológussal egyeztetve.FONTOS, és erről már az oldalon sokszor esett szó, hogy a laborban nem igazán jó, ha csak a TSH érték alapján ítéli meg valaki a pajzsmirigy működését, hanem érdemes mellette minimum az fT4 és fT3 értékeket is megnézni (haladóbbaknak a reverz T3 szintet is), valamint az esetleges gyulladások kiszűrése érdekében az anti-TPO, anti-TG értékeket is. (Természetesen, akinél konkrétabb probléma áll fenn, ott további laborvizsgálatok is szükségesek lehetnek.)
 
A labor referenciatartományok eléggé tágak, így nem szerencsés arra hagyatkozni, hogy ha benne vannak az eredmények, akkor biztosan minden rendben. Érdemes modern nézeteket valló endokrinológussal, illetve funkcionális szakemberekkel egyeztetni az eredményeket.
 
☝️ Sok esetben ideális a táplálkozással, életmóddal, tápanyag feltöltéssel való pajzsmirigy támogatás.
Sőt, azt gondolom, hogy prevenció jelleggel ezt mindenkinek érdemes lenne megtennie. Az aktív hormonképzésben szerepet játszó szerveket, mint pl. máj és bélrendszer érdemes megtisztítani, feltölteni, rendbe tenni.
 
☝️ Előfordul, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van, amelynél fontos a megfelelő dózis beállítása és a bevétel és felszívódás optimalizálása. Például gyenge emésztés, kevés gyomorsav esetén több készítmény nehezen szívódik fel. Persze erre is vannak módszerek, amivel lehet segíteni.
Látni olyan esetet, hogy még a gyógyszer ellenére sem javulnak a pajzsmirigy eltérések tünetei, ezért egyre csak emelik a dózisokat. Amondó vagyok, hogy ilyenkor érdemes jobban körülnézni és akár másodvéleményt kérni egy másik orvostól, vagy olyan szakemberhez fordulni, aki az életmód-táplálkozás-stresszmenedzsment részben is tud segíteni.
 
☝️ Ahogy a gyógyszer kapcsán is említettem a megfelelő emésztést és gyomorsav termelést, ez a tápanyagok felszívódása szempontjából is nagyon fontos. Bizonyos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok kiemelten fontos társfaktorai a megfelelő pajzsmirigy működésnek, így ha nem szívódnak fel, gátolhatják az ideális funkcionalitást.
Ez esetben az emésztési folyamatok támogatása és a megfelelő gyomorsav termelés a cél, elsősorban a helyes táplálkozás beállításával.
 
☝️ A stresszmenedzsment egy másik kiemelkedő pillére a pajzsmirigy egészségének. A folyamatosan magas stressz a vércukor háztartást is kibillentheti az egyensúlyából, ami pedig hatással lesz a pajzsmirigyre és a mellékvesére és könnyen egy ördögi körbe kerülhetünk ezáltal.
 
☝️ Sokszor nehézfém vagy egyéb toxinterheltségek okozzák a pajzsmirigy működési problémáit, vagy akár gyulladásait és autoimmun betegségek melegágyai is lehetnek.
 
Ahogy hangsúlyozni szoktam, a várandósság minimum 3, de inkább 6-9-12 hónappal a való fogantatás előtt kezdődik. A felgyülemlett méreganyagokat érdemes jóval a várandósság előtt kitisztítani a szervezetből, leginkább szakember segítségével.
 
Különösen a nehézfémek okozhatnak gondot, hiszen átkerülhetnek a babába is és nála is hozhatnak esetleges egészségügyi kihívásokat.
 
☝️ Külön említést tennék itt a fog- és szájbetegségekről, az esetlegesen még meglévő amalgám tömésekről, amelyek higany, vagyis nehézfém terhelést adnak a szervezetnek.
 
Több forrás szerint is egyértelmű kapcsolatuk van a pajzsmirigy betegségekkel. Az amalgám töméseket jóval a várandósság létrejötte előtt érdemes lecseréltetni és javaslom, hogy csak olyan fogászatra menjünk vele, ahol speciális módszerrel, megfelelő izolálással cserélik őket, elkerülve a szervezet higanyterhelését.
 
☝️ Manapság már szinte alapgondolatnak számít a D-vitamin szintünkre való odafigyelés. A megfelelő ellátottság rendkívül fontos a fogantatáshoz, a hormonrendszer működéséhez és többek között a pajzsmirigy működéséhez. Sok pajzsmirigy beteg alacsony D-vitamin szinttel rendelkezik, de megelőzésként is érdemes odafigyelni erre a területre.
Vérből egyszerűen le lehet tesztelni az aktuális szintjét és szükség esetén az ehhez igazított dózisolással pótolni étrend-kiegészítő formájában. Az olajos cseppek vagy krémek sokszor hatásosabbnak bizonyulnak felszívódás tekintetében. A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, így érdemes jó zsírokban gazdag étkezéssel és lehetőleg a reggeli órákban bevenni a minél jobb hasznosulás érdekében. A májunk és vesénk állapota ez esetben is fontos, ugyanis ezek a szerveink vesznek részt a szervezeten belül a D-vitamin aktív formába történő konverziójában. Nem utolsósorban a biztonságos napozásról se feledkezzünk el, ami az alapja lehet a szervezetünk D-vitamin előállításának.
☝️ Táplálkozzunk teljes értékű élelmiszerekkel, hogy bevigyük a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat. Kerüljük a tartósított, csomagolt, adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket, akik első számú ellenségei lehetnek a pajzsmirigyünknek, és alapjában véve az egészségünknek.
 
☝️ Kiemelném még a megfelelő szelén és jódbevitelt, amelyek nagy mértékben tudják támogatni a pajzsmirigy működését.
Ezen felül a vas szintünk megállapítása is fontos, amelynek megfelelő értéke szintén lényeges a pajzsmirigy működéséhez és sok nő sajnos hiányt szenved belőle.
Amennyiben vashiánnyal küzdünk, itt is gondoljunk elsőként arra, hogy a táplálkozással beviszünk-e elegendő vasat, ha igen, akkor vajon jó-e az emésztésünk és felszívódik-e, vagy akár nincs-e valamilyen gyulladás a szervezetünkben, ami elvonja a vasat. Ezen a nyomvonalon érdemes elindulni, mielőtt vaspótláshoz nyúlnánk, ami sokszor károsabb lehet, mint amire számítanánk tőle, mert lehet, hogy csak a káros bélbaktériumainkat táplálja meg és így nem éri el a célját. Válasszuk a legtermészetesebb pótlási megoldásokat, mint pl. a máj és egyéb magasabb vastartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása, vagy akár laktoferrin fehérje bevitele, amely segíti a vas megfelelő felszívódását.
 
Ugye milyen összetett tud lenni egy egyszerűnek látszó egészségügyi kihívás kezelése?
 
Természetesen nem szükséges minden területtel ennyit foglalkozni, de ahogy láthatjátok, a pajzsmirigy tényleg nagy hatással rendelkezik a szervezetünk működése felett és kiemelkedő a szerepe a babatervezésben.
Kapcsolódik egyrészt a fogantatás létrejöttéhez, másrészt az egészséges várandóssághoz és nem utolsósorban az egészséges babához.
? Amennyiben további részletek is érdekelnének a témában, gyere a Baby for You tudatos babatervezők zárt csoportjába: bit.ly/baby_for_you
 
? Egyénre szabott termékenységi, hormonegyensúly, táplálkozási tanácsadásért pedig keress bátran elérhetőségeimen:
+36 70 458 4611
hello@babyforyou.hu
 
Guidi-Farkas Lilla
Funkcionális táplálkozási, életmód- és hormonegyensúly tanácsadó
Life coach