fbpx
+36704584611 hello@babyforyou.hu
Immunrendszerünk feladata biztosítani testünk védekezését a kórokozókkal, külső behatásokkal szemben.
 
A gyulladás egy természetes és összetett válaszreakció, amely nélkül a gyógyulás nem lenne lehetséges.
 
Amikor gyulladás keletkezik a szervezetünkben, egy normál folyamat zajlik bennünk a sérült sejtek, szövetek eltávolítására, gyógyítására és ezt a folyamatot általában érezzük is magunkon.
 
Azonban akkor van nagyobb baj, amikor krónikus gyulladás keletkezik a szervezetünkben, amelyet sokszor néma gyilkosnak is neveznek.
 
A krónikus gyulladás nem igazán jelez, sokszor hosszú időn keresztül alakul ki és zajlik a testünkben, viszont közben folyamatosan rontja egészségi állapotunkat, majd egyszer csak nem várt és magyarázat nélküli tüneteket okoz.
 
Bármilyen fura, de ilyen tünet lehet maga a meddőség is, vagy olyan hormonális, nőgyógyászati problémák, mint pl. a PCOS, endometriózis, adenomiózis…
 
A krónikus gyulladások korai öregedéshez, degeneratív betegségekhez, terméketlenséghez vezethetnek, mivel az immunrendszerünk egyensúly ilyenkor felborul, amely számos kóros következménnyel jár. Sajnos a következmények közé tartozhatnak krónikus betegségek, az Alzheimer kór, demencia, szívbetegségek, daganatos betegségek, arthritis, elhízás vagy autoimmun betegségek…
 

Pár példa a gyulladásos folyamatokból, amelyek a terméketlenség hátterében állhatnak:

? Egy közelmúltbeli kutatás szerint a PCOS-ben (policisztás ovárium szindróma) szenvedő nőknél magasabb oxidatív stresszt, emelkedett C-reaktív proteint (vérből mért gyulladásjelző faktor), valamint előrehaladott glikációs végterméket (AGE) mértek, amelyek mindegyike a korai öregedés, valamint gyulladás jelei. (Fertility&Sterility 2012)
? A magas inzulin szinttel rendelkező nők (amely a PCOS egyik jele lehet) magasabb gyulladási szinttel rendelkeznek. (Biomed Research International, 2013)
? Az endometriózissal küzdő nőknél erősebb immunsejt aktivitást mértek, valamint a gyulladási faktorok is magasabbak voltak az átlagnál. (Gynecology and Minimally Invasive Surgery, 2015)
? Az immunológiai meddőséggel rendelkező nőknél sok esetben emelkedett NK sejt (natural killer sejt / természetes ölősejt) aktivitást mérnek, amely szintén a gyulladások egyik jele szokott lenni.
Valójában minden olyan esetben, ahol sokszoros és jelentős kismedencei fájdalom jelentkezik, valamint összenövések vagy elzáródások, gyulladásos háttérre vezethetők vissza.
Sokan nehezen kerülnek olyan kezek közé, aki felfedezi számukra a gyulladásos állapotot, illetve segít neki kinyomozni az okát, ami szerteágazó lehet.
Természetesen nem egyértelműek ezek a helyzetek, ezért is nem gondolunk a gyulladások hátterének felderítésére, hiszen a fogantatási nehézségeket alapvetően nem gondoljuk a krónikus gyulladás tünetének, holott fontos lenne.
Sok egyéb tünet fordulhat elő, amiből már elkezdhetünk gyanakodni, hogy erről van szó.

Tipikus tünetek lehetnek:

? bőrproblémák, mint pl. akne, rozacea, ekcéma, csalánkiütés, psoriasis,
? allergiás tünetek, akár bőrön, akár légzőszervekben, akár az emésztőrendszerben,
? piros foltok, duzzanatok a test bármely részén,
? gyomorégés,
? irritábilis bélszindróma, 
? migrénes fejfájás, nyomásérzés a fejben,
? duzzadt nyirokcsomók

MIK VEZETHETNEK GYULLADÁSOS ÁLLAPOTHOZ?

✴️ rossz táplálkozási vagy életmód szokások, környezeti ártalmak – pl. antitápanyagok fogyasztása, folyamatos túlórázás, kimerülés, méreganyagoknak való kitettség (növényvédőszerek, hormonmodulátorok, gyógyszermaradványok, nehézfémek),
✴️ paraziták általi fertőzöttség és azok toxinjai által kiváltott károsodások (pl. baktériumok, vírusok, gombák…),
✴️ az egyik legjellemzőbb forrása a gyulladásnak a bélrendszerben keresendő – előfordulhat egy krónikus, alacsony fokú bélrendszeri gyulladás, amely évek alatt tetőződik és óriási hatással lehet a végén az egészségi állapotunkra, jelentősen érintve az immunrendszerünk felborulását, hiszen az immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerünkben található,
✴️ sokszor diagnosztizálatlan fertőzések okozzák a bajt, mint pl. Helicobacter pylori, bakteriális diszbiózis (amikor felborul a jó és rossz bélbaktériumok egyensúlya),
✴️ állandó pszichikai, érzelmi, fizikai stressz,
✴️ környezeti tényezők (szennyezett levegő, víz, növényvédőszerek, nehézfémek) – fontos, hogy legalább az ivóvizünket cseréljük jó minőségű tisztított vízre,
✴️ kiegyensúlyozatlan tápanyagbevitel, pl. túl sok zsír, szénhidrát vagy fehérje, makrotápanyagok nem megfelelő aránya, ami egyénenként eltérhet saját anyagcseretípus szerint,
✴️ állandó dehidratáltság, kevés folyadék fogyasztása,
✴️ fizikai aktivitás hiánya – a rendszeres, nem túlerőltetett mozgás segíti a gyulladás levitelét,
✴️ alvási problémák – ha rendszeresen kevesebb, mint napi 6 órát alszol, akkor komoly kockázatnak teszed ki magadat a gyulladás szempontjából.

MIVEL TUDJUK CSÖKKENTENI VAGY MEGELŐZNI A GYULLADÁSOKAT?

✅ folytassunk termékenységfokozó, gyulladáscsökkentő táplálkozást,
✅ ilyenek az organikus, bio élelmiszerek, az omega-3 bevitel növelése, elsődlegesen vadon halászott tengeri halakból, szabad tartású állati termékek fogyasztása, viszont ne essünk túlzásba az állati eredetű táplálékok bevitelével, növeljük inkább a növényi táplálékok arányát, sokféle és színes zöldségek és gyümölcsök beiktatását,
⛔️ mellőzzük az antitápanyagokat, amelyeket a szervezetünk nem tud hasznosítani, gyulladást okozhatnak a bélrendszerben és gátolhatják fontosabb tápanyagok felszívódását, ilyenek alapvetően az előre csomagolt élelmiszerek, adalékanyagokkal, színezékekkel, tartósítószerekkel, valamint a szója, a mesterséges édesítőszerek, a finomított szénhidrátok, az állati eredetű tej és tejtermékek, a glutén tartalmú gabonák, finomított só, koffein származékok, valamint emellett óvatosan érdemes bánni egyes hüvelyesekkel és a magas fitinsav tartalmú élelmiszerekkel (pl.: olajos magvak),
megfelelő rostfogyasztás, pl. gyümölcsök, zöldségek, édesburgonya formájában, amelyek segítenek kiegyensúlyozni a vércukor szintet, ezáltal segítve olyan betegségek pozitív alakulását, mint pl. a PCOS, vagy egyéb gyulladásos állapotokét,
✅ építsünk be olyan termékenységi szempontból fontos, organikus forrásból származó élelmiszereket, amelyek fontos tápanyagokkal látják el szervezetünket, mint pl. tojássárgája, csirkemáj, borjúmáj, avokádó, zöld leveles zöldségek, gyökérzöldségek, édesburgonya.
Ahogy Hippokratész is megmondta: „Gyógyulásotokat a táplálkozásotokban keressétek!„, láthatjátok, hogy a gyulladáskezelésben is kiemelt szerepe van a bélrendszer állapotának, valamint a gyógyulást segítő táplálkozásnak, azért ezt mindenképpen érdemes belefoglalni egy gyulladáscsökkentő protokollba.

Célravezető tehát a szervezet krónikus gyulladásait feltérképezni, amikor várat magára a fogantatás és rejtélyes módon nem találják az okát, vagy kimutatottan immunológiai eredetű meddőséggel állunk szemben.

Amennyiben babát tervezel vagy fogantatási nehézségekkel küzdesz és kíváncsi vagy a témában további hasznos tartalomra, úgy csatlakozz a Baby for You Tudatos Babatervezők privát Facebook csoportjához: bit.ly/baby_for_you!

Ha pedig személyes segítségre vágysz, jelentkezz nálam babatervező tanácsadásra a következő elérhetőségeken:

Guidi-Farkas Lilla
Funkcionális életmód-, táplálkozási és hormonegyensúly tanácsadó
Life coach, élethelyzet segítő, meddőségi szakértő