fbpx
+36704584611 hello@babyforyou.hu

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) egy nehezen felismerhető betegség. Sokan megtanulnak együtt élni a tünetekkel és már csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor gyerekvállalási problémával szembesülnek. A legtöbben egyszerűen fogamzásgátló tablettát kapnak gyógyírként, mivel leginkább menstruációs vagy bőrproblémákra panaszkodnak. Ez a megoldás pusztán a tüneteket enyhíti, a későbbi gyerektervezés szempontjából pedig akár még nehezebb helyzetet teremthet. Szerencsére újabban kezdenek előtérbe kerülni a holisztikus megoldások, amelyek a probléma mélyére néznek és gyökerestől próbálják megoldani, sokszor olyan kézenfekvőbb megoldásokat bevetve, mint az életmódváltás.

A PCOS egy összetett betegség, ami leginkább a női hormonrendszert érinti. Sokszor, de nem feltétlenül jár együtt policisztás petefészkekkel (újabban PCOM névvel ellátva) vagy inzulinrezisztenciával. Általában jellemző rá a férfi hormonok súlyának eltolódása és az ehhez kapcsolódó tünetek (férfias szőrzet, aknés, pattanásos bőr, hajhullás), valamint a petefészkek működésének felborulása révén menstruációs és ovulációs problémák (túl rövid, vagy hosszú, vagy akár kimaradó menstruáció, sokszor elmaradó ovuláció). Holisztikus kezelést igényel, mivel gyakran jár metabolikus szindrómával, növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát, de szintén előfordul velejáróként a depresszió, szorongás vagy alvászavar.

A hagyományos orvoslás általában a fő tünetek alapján határozza meg a kezelést. Mára már sokszor életmód tanácsokat is kapnak a páciensek, de alapvetően inkább a gyógyszeres kezelést tekintik megoldásnak. A menstruációs vagy férfi hormonok túltengése által okozott problémákra amennyiben még nincs asztalon a babatervezés, fogamzásgátló adása a jellemző, amíg inzulinrezisztencia felderítésekor a vércukor- és inzulinszint szabályozására a metformin hatóanyagú Merckformin tablettát szokták ajánlani. A fogantatási nehézségek nagy százalékánál a PCOS játszik fő szerepet. Ilyenkor általában az ovuláció hiánya okozza a problémát, amelynek előidézésére clomiphene citrate hatóanyagú, úgynevezett Clostilbegyt nevű gyógyszert szokás adni, sok esetben Metforminnal együtt. A legújabb irányelvek a Letrozole készítményt helyezik előtérbe, amelyről több kutatás állítja, hogy jobb eredménnyel bír, mint a Clostilbegyt. Meddőség esetén, ha az előbbi megoldások nem segítenek, akkor szóba jöhet az FSH szintet növelő gonadotropin terápia vagy egyéb megoldások a lombik kezelések során. Ám ezzel vigyázni szoktak, mert könnyen túlstimulálás lehet az eredménye. Amennyiben a petefészkek érintettek, végső esetben műtéti megoldás is segíthet, amely során laparoszkóppal elvékonyítják a petefészek megvastagodott kéregállományát és eltávolítják az elsorvadt tüszők tartalmát, ezzel megteremtve a helyet a frissen érő tüszők számára.

Sokaknak természetesen ezek a megoldások is segítenek, hiszen a gyógyszeres kezelés hatására a tünetek átmenetileg enyhülnek és akár a várandósság is bekövetkezik. Azonban többeknek ez sem hoz megoldást, vagy akár tovább ront az esélyeken, mert még inkább felkavarja az egyébként is egyensúlytalan hormonrendszert és nem oldja meg a legtöbbször a háttérben álló gyulladást.

Épp ezért nagyszerű alternatíva lehet a holisztikus vagy funkcionális megközelítés, amelyben a tünetek gyógyszeres elnyomása helyett megpróbálják beazonosítani, hogy az adott személynél milyen eredetű PCOS-ről van szó és az okozó alapproblémát kezelik tartósan, természetes megoldásokkal.

Ez a szemlélet alapelvnek tekinti, hogy a testünkben kialakult egyensúlytalanságokat kezeljük, megadva neki minden támogatást, hogy a probléma rendeződjön, egy adott esetben szükséges életmódváltás segítségével. Több területet érdemes megreformálnunk, amelyek együtt óriási hatással lehetnek a betegségre.

 

TÁPLÁLKOZÁS

Ahol a leggyorsabban tudunk segíteni a betegségen, az a táplálkozásunk megújítása. A funkcionális szakértők szerint alapszabály, hogy száműzzük étrendünkből a finomított szénhidrátokat, a magas cukortartalmú ételeket, italokat. Ez egyébként is fontos minden nő számára a hormonháztartás egyensúlyozása érdekében, de PCOS esetében elengedhetetlen. Helyette fogyasszunk inkább természetes és összetett szénhidrátokat, amelyeket zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben találunk meg leginkább. Válasszunk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket. A magas inzulinszint, illetve az általános hormonegyensúly felborulás kapcsán egy gyulladásos állapot állhat fenn a szervezetben, ezért sokan egy szigorúbb táplálkozási formát tanácsolnak, amelyben a cukrokon, finomított szénhidrátokon kívül a glutén és a tejtermékek kizárása is fontos szerepet kap és sokan legalább átmenetileg növényi étrendre térnek át, de legalábbis erősen visszafogják a húsfogyasztást (főként vöröshúsok). Ez az átállás segít a hormonháztartás balanszírozásában, a normál menstruáció és ovuláció beindításában, a gyulladás visszafogásában, a vércukor- és inzulinszint normalizálásában, amelyek óriási lépést jelentenek a PCOS kezelésében. Akinél testsúly probléma is fennáll, mindenképpen érdemes foglalkozni vele, bár az előbbi étrend szintén segít rajta. Már 5%-os testsúly csökkenés is jelentős hatással lehet a hormonháztartás helyreállítására. Főként a hasi, zsigeri zsírt érdemes csökkenteni ösztrogéntermelő és gyulladásfokozó hatása miatt. Fontos, azonban, hogy sose éhezzünk, ezért tervezzük meg előre az étkezéseinket és a főétkezések közötti ételek beiktatása is hasznos lehet a vércukor- és inzulinszint kiegyensúlyozására. A hormonháztartás felborulása sok esetben együtt jár az emésztőrendszer elégtelen működésével, ezért ne feledjük el regenerálni a bélrendszerünket a megfelelő pre- és probiotikumok fogyasztásával. Mindenekelőtt rágjuk meg az ételt hosszasabban és szánjunk elegendő időt és figyelmet az étkezésre a megfelelő emésztés érdekében.

 

ÖSZTROGÉN DOMINANCIA a háttérben?

PCOS esetén általában alacsony progeszteron és magas ösztrogén szint a jellemző, de minimum a két hormon nem megfelelő aránya a szervezetben. A sok ösztrogén elfojtja az LH és FSH  hormonok termelését, amelyek szükségesek lennének a normál menstruációhoz. Sajnos a mai életvitel könnyen hozzásegít minket az ösztrogén szintünk feltornázásához, valamint az elhízás, leginkább a hasi zsír is súlyosbíthatja a helyzetet, de mindenekelőtt a peteérés és ovuláció hiánya játszhat fontos szerepet a felborulásban, mivel a progeszteron termelés az ovuláció után visszamaradt sárgatestből kellene, hogy eredjen, de ha az nem történik meg, akkor sajnos a mérleg nagyon elbillen.  Az ösztrogén dominancia visszaszorításában például a következő lépések is segíthetnek:

  • elsődlegesen a posztban is említett életmód változtatásokkal törekedjünk a természetes peteérés és ovuláció elérésére és stabilizálásra,
  • kerüljük a mesterségesen, külső forrásból bevitt ún. xenoösztrogéneket (olyan vegyszerek, melyek szervezetünkbe jutva a bőrön, orrnyálkahártyán vagy emésztőrendszeren keresztül képesek imitálni az ösztrogént, illetve megzavarni és felborítani hormonháztartásunkat),
  • a kerülendő xenoösztrogénekről részletes lista többek között a következő linken található: https://www.laborexpress.hu/xeno-osztrogenek,
  • kerüljük a csapvizet, a nem organikus húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket magas hormon és növényvédőszer tartamuk miatt,
  • kozmetikumokból válasszuk inkább a szulfát- és parabénmentes változatokat,
  • műanyag edények, kulacsok helyett használjunk inkább üveget, de legalább BPA menteset,
  • vigyázzunk az illatosítókkal, öblítőkkel, mosószerekkel, válasszunk egyszerűbb vagy természetesebb összetételűeket,
  • kerüljünk bizonyos ösztrogénszint növelő élelmiszereket (pl. szója).

A fenti változtatások mellett szükséges lehet rásegíteni a progeszteron termelésünkre természetes progeszteron tartalmú készítményekkel, amelyeket a gyártók leginkább krém formájában állítanak elő. A krémek használatát ajánlott hormonegyensúly tanácsadóval egyeztetni, mivel az alkalmazandó protokoll függhet a személyes sajátosságoktól.

 

STRESSZKEZELÉS ÉS SPORT

A táplálkozás és méreganyagok kiiktatása mellett legalább ugyanilyen fontos a stresszkezelés és a testmozgás szerepe, amelyek kölcsönös hatással vannak egymásra. Próbáljuk meg kiiktatni a lehetséges stresszhatásokat és találjuk meg a magunk számára legmegfelelőbb feldolgozási megoldásokat. Ehhez elsősorban egy belső tudatos stratégiát érdemes kialakítunk, de jól kiegészítheti bármilyen kreatív tevékenység, amelyben jól érezzük magunkat, vagy a különböző relaxációs technikák és az illóolajok használata is. A pihentető alvás szerepe is kiemelkedő, amely a legnagyobb támogatója az egészséges hormonháztartás kialakításának. Stressz hatására több kortizolt (stresszhormon) termel a mellékvesénk, amely a többi hormon további kibillenését okozhatja.

Emellett a stressz nem tesz jót az inzulinszint, illetve a gyulladás csökkentési esélyeinek sem. A túledzés és megerőltető mozgásformák is kortizol emelkedést okoznak, mivel ezt is stresszhatásként éli meg a szervezet. Tehát fontos a mozgás szerepe, leginkább a vércukor szint optimalizálása miatt is, azonban válasszunk kiegyensúlyozottabb mozgásformát, akár rövidebb ideig végezve, viszont fontos, hogy rendszeresen. A legújabb szemléletek a mindennapos testmozgást támogatják, amelyből egy héten legalább háromszor az izmokat megdolgoztató erősítő edzés történik. Kiegészítő terápiaként az akupunktúra is előnyös lehet, mind a stressz könnyebb legyőzésére, mind pedig a hormonháztartás finomhangolására.

 

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK

A természetes étrend-kiegészítőknek is nagy szerep jut a kezelésben.  Az alábbiak használatát és eredményességét többek között kutatások is alátámasztják:

  • az ösztrogén dominancia kezelésére jó hatással lehet a barátcserje és a már említett természetes progeszteron krémek,
  • a vércukor- és inzulinszintek normalizálására kifejezetten sikeresnek tartják a kutatások a myo-inozitol és d-kiro-inozitol készítményeket,
  • hasonlóképpen a vércukor- és inzulinszintre hatnak a fahéj és króm készítmények, vagy a kecskeruta, a gymnema sylvestre, valamint a berberin tartalmú borbolya is, mely utóbbi  három akár a metforminhoz/Merckforminhoz hasonló hatást fejthet ki,
  • kurkuma, a D-vitamin és omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szervezetben lévő gyulladást,
  • a hormonrendszer egyensúlyozására pedig hatásos lehet az N-acetil-cisztein, valamint az L-arginin fogyasztása.

Azonnali csodaszer egyik kezelési megoldásnál sincsen, így akár 6-12 hónapba is telhet a PCOS állapotának rendezése. A holisztikus szemlélet inkább természetes módszerekkel és életmód váltással hozhat segítséget azok számára, akik szeretnék elkerülni a szintetikus hormonok szedését. A kezelés célja a tünetek enyhítésén túl a hosszú távú egészség kialakítása, hogy teljes életet élhessünk, megalapozva azt az állapotot, amely megszünteti a termékenységi problémákat és elősegíti a várandósság mielőbbi megvalósulását.

 

Amennyiben további érdekességekről szeretnél értesülni a PCOS vagy fogantatási nehézségekre adott megoldások, valamint lombik programra való tudatos felkészülés kapcsán, gyere a Baby for You privát Facebook csoportba!

Kattints a linkre a csoport eléréséhez!

Guidi-Farkas Lilla
Funkcionális életmód-, táplálkozási és hormonegyensúly tanácsadó,
Life coach, meddőségi szakértő

 

 

A cikkhez felhasznált források: saját tanulmányok (Nőgyógyászati betegségek holisztikus kezelése, Funkcionális táplálkozási tanácsadás), PCOS kutatási eredmények: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhttp://www.hormonharmonia.hu/a-krem/keruljuk-a-xeno-osztrogeneket/, https://www.laborexpress.hu/xeno-osztrogenek, https://www.mindbodygreen.com/0-23788/pcos-a-functional-doctor-explains-what-you-really-need-to-know.html