fbpx
+36704584611 hello@babyforyou.hu

Szeptember a PCOS (policisztás ovárium szindróma) elleni küzdelem hónapja. Ebben az időszakban világszerte a PCO szindrómával küzdőkre irányul a figyelem, ezzel is tovább erősítve a tünetegyüttes ismertségének terjesztését.

Az ausztrál Monash Egyetem által 2018-ban, a PCOS felismeréséről és kezeléséről közzétett nemzetközi irányelv szerint a PCOS az egyik leggyakoribb betegség a termékeny korú nők körében, legalább 8-13, de más jelentések szerint akár 20%-ukat is érinti. Sajnálatosan több, mint a felük nem is tud róla, mivel a betegség nehezen diagnosztizálható. Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már komolyabb belgyógyászati vagy leginkább teherbeesési akadályokkal szembesülnek. Az orvosi diagnosztika sem egységes, ezért kiemelt szükség van a betegség ismertségének terjesztésére, hogy minél több nő a megfelelő időben az ideális kezelést kapja, és nagyobb esélyekkel induljon a gyerekvállalás útján.

Nagy ereje van az edukációnak és az összefogásnak, ezért kiváló a kezdeményezés, amely révén minden év szeptembere a PCOS-ről szól, azokban a berkekben, ahol érzékenyek a nőgyógyászati betegségek megismerésére és a kapcsolódó tudás, tapasztalatok terjesztésére. Egy remek színt is választottak hozzá, a PCOS nagykövetek és támogatók világszerte ún. récezöld szalagot helyeznek magukra ilyenkor, vagy ezt az egyébként önmagában is magával ragadó színt becsempészik online megjelenésükbe.

Miért is szükséges az edukáció és a minél nagyobb ismertség elérése a PCOS esetében?

Ki ne hallott volna olyan történeteket, amikor egy menstruációs problémákkal orvoshoz látogató, pattanásokkal és erős szőrzettel rendelkező fiatal lány, a PCOS irányában történő vizsgálódás helyett egyszerűen azt a kezelési tervet kapja, hogy szedjen fogamzásgátlót. Ez elsősorban csak gyorssegélyt jelent, a háttérproblémát nem kezeli, pusztán a tüneteken enyhít, azonban még inkább leronthatja a későbbi teherbeesés lehetőségét. A PCOS alaptüneteivel sokan megtanulnak együtt élni, viszont amire odajutnak, hogy gyereket szeretnének, addigra az akár hosszan szedett fogamzásgátló egy még nehezebb helyzetet teremt a szervezetben termékenységi szempontból, nem beszélve az egyéb rizikófaktorok emelkedéséről, mint pl. a trombózis veszély vagy a szív- és érrendszeri problémák.

A szakértők megegyeznek abban, hogy a PCOS diagnosztikája nagyon nehéz, mivel egy komplex tünet együttesről van szó, ezért a nemzetközi egységes protokoll kialakítására törekszenek a felismerésben.

Ráadásul a megnevezés már eleve megtévesztő, mind páciens, mind orvosi szempontból, mivel policisztás petefészkekre utal, azonban az aktuális nézetek szerint ez nem feltétlen velejárója a betegségnek. Ugyanígy az az álláspont is megdőlt már, hogy a PCOS mindig inzulin eredetű és feltétlenül együtt jár inzulin rezisztenciával. Sok esetben társul a betegséghez az elhízás és/vagy az inzulin rezisztencia, de vékony testalkatú nőknél, férfihormon termelési zavar kapcsán ugyanúgy előfordul.

Tehát a PCOS egy nagyon összetett, több szervet érintő, alapvetően hormonális eredetű betegség. Az orvosok és kutatók nem tudják egyelőre pontosan, hogy mitől alakul ki, de az már biztos, hogy genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak a megjelenésében, emellett alapvetően a mellékvese vagy petefészkek férfihormon termelése borul fel, vagy inzulin rezisztenciából, de akár a hipotalamusz-agyalapi mirigy-petefészek tengely zavart működéséből is eredhet.

PCOS diagnosztika és tünetek

Az ausztrál Monash egyetem által készített riportban a 2003-as Rotterdam egyezményt tekintik irányadónak világszerte a diagnosztikában, amely során az alábbi három kritériumból legalább kettőnek kell meglennie, hogy PCOS-re gondoljunk:

  1. a petefészkek működésének felborulása, ami a peteérés és az ovuláció időleges vagy végleges elmaradásával jár,
  2. az androgén, vagyis férfihormonok magas szintje és túlsúlya,
  3. ultrahanggal megállapított sokcisztás petefészek.

Tehát a policisztás petefészek nem minden esetben szerepel a tünetek között és nem is feltétlenül jelent PCOS-t. Az ovuláció hiánya sem egyértelmű, mivel nem minden érintett rendelkezik menstruációs ciklus vagy peteérés problémákkal.

Ezért a fenti kritériumok mellett nagyon fontos szerepe van az egyéb jellegzetes tüneteknek, amelyekből következtetni lehet a betegség fennállására. Ilyen például a hirsutizmus, ami szokatlan szőrzetet jelent, leginkább a nőknél nem megszokott helyeken (pl. arc, mellkas, has, hát). Hasonlóan fontos tünet az aknés, pattanásos bőr, az erős hajhullás, az elhízás, de gondolni kell a PCOS jelenlétére inzulin rezisztencia, rendszertelen menstruáció, ovulációs és vérzésproblémák, depresszió, szorongás vagy alvászavar esetén is.

Szerencsés, ha már tinédzser korban észreveszik a betegséget, mivel a kapott kezelés hatással lehet a későbbi teherbeesési lehetőségekre.

Szeptemberben gondoljunk tehát kiemelten a PCO szindrómával küzdőkre! Terjesszük az információt a lehető legtöbb nő között a betegség azonosításaként szolgáló tünetek felismerési lehetőségeiről, illetve a meddőségi problémákkal való kapcsolatáról!

Amennyiben további érdekességekről szeretnél értesülni a PCOS vagy fogantatási nehézségekre adott megoldások, valamint lombik programra való tudatos felkészülés kapcsán, gyere a Baby for You privát Facebook csoportba:

Kattints a linkre a csoport eléréséhez!

Guidi-Farkas Lilla / Funkcionális életmód-, táplálkozási és hormonegyensúly tanácsadó / Life coach / Meddőségi szakértő

A cikkhez felhasznált források: 1. Monash Egyetem PCOS nemzetközi irányelvek jelentése (https://www.monash.edu/__data/assets/pdf_file/0004/1412644/PCOS-Evidence-Based-Guideline.pdf) ; 2. Dr. Carrie Jones publikációk és prezentációk (http://www.drcarriejones.com/)